Dieta tekutá - 0

Složení

6000 KJ,  60 g bílkovin (individuálně 80 g),  45 g tuků,  200 g sacharidů,   60 – 90 mg vitamínu C

Indikace

        -        při stíženém kousání (špatný chrup nebo protéza, afty, záněty dásní, paradentóza)

-        špatné nebo stížené polykání (angíny)

-        po operacích v dutině ústní

-        v prvních dnech po operaci GIT

-        při chorobách hltanu a jícnu (varixy, stenóza jícnu, záněty, nádorová onemocnění, ozařování, tonzilektomie, těžké horečnaté onemocnění)

Charakteristika

-        dieta je krátkodobá, energeticky a biologicky neplnohodnotná

-        lze jí kombinovat s enterální nebo parenterální výživou

-        dodržujeme zásady mechanického, chemického a termického šetření.

-        často je individuální, doplňuje se o přídavky → nutridrinky, řídké pudinky, mléčné koktejly,    dětské výživy, šlehaný tvaroh a ředěný pribiňáček

-        strava má být chutná a pestrá (nutno dbát na vzhled)

-        při dlouhodobém podávání zvyšujeme energetickou a biologickou hodnotu a pžecházíme na dietu 1S = dieta výživná, tekutá / kašovitá

Technologická úprava

-      vaření, pečení ve vodní lázní  a dušení (žádné jíné se nepovoluje, vyjíměčně příprava v konvektomatu)

-      následné rozmělnění mletím a rozmixování s tekutinou (vývar z masa nebo ze zeleniny,  brambor, s pitnou vodou, smetanou, šlehačkou, ovocnou

      šťávou, kompotovanou šťávou  nebo čajem)

-     všechny potraviny připravujeme do měkka

-     obiloviny opražujeme a maso opékáme na sucho

-     povolené tuky vkládáme až do hotových pokrmů

-    zahušťujeme moukou opraženou na sucho a 20 minut povařenou s tekutinou

-     jako příkrm vyjímečně podáváme řídkou bramborovou kaši

Výběr potravin

Bílkovinné potraviny:

-    masa netučná, odleželá a mladá (telecí, vepřová kýta, hovězí zadní, kuře, králík, krůtí prsa, drůbeží a krůtí játra)

-    ryby nejsou příliš vhodné z důvodu kostí (vyjímečně filé z tresky)

-    uzeniny – libová, vařená šunka (vepřová, drůbeží, krůtí i hovězí)

-    mléko a mléčné výrobky (sladké mléko samostatně nebo na přípravu pokrmů, zakysané mléčné výrobky přírodní nebo s povolenou příchutí, jogurty, Termix,

    smetanové krémy a dezerty, pudinky a Pribiňáček

-    tvaroh na slodko i na slano

-    tvarohové sýry, žervé, Lučina, Babetka, Duko, Almete, Cottage, tavené smetanové sýry

-    koktejly s tvarohem nebo smetanou

-    vejce (přídavek do pokrmů 1 – 2 ks na den)

Tuky:

-    přidáváme až do hotových pokrmů

-    čerstvé máslo, Perla, Rama, Hera

-    kvalitní jednodruhové oleje (řepkový, olivový, sezamový, slunečnicový)

Sacharidové potraviny:

-    cukr, med, glukopur (nepřeslazujeme!)

-    džemy s povolených druhů ovoce

-    všechny druhy bílé mouky

-    ovesné vločky, kroupy, krupky, rýže, jemné těstoviny

-    zelenina → (mladá, nenadýmavá, čerstvá, mražená i sterilovaná) mrkev, celer, petržel, pastyňák, černý kořem, mladá kedlubna, špenát, hrášek, květák,

     fazolka, dýně, cuketa, lilek, rajčatový protlak a rajčatová šťáva, chřest v domácím léčení do polévek

-    ovoce → šťáva z citrusových plodů (mandarinky, pomeranče, grepy), mixované kompoty z  broskví, meruněk, jablek, banánové koktejly nebo pyré

-    pečivo → (vždy mixované s tekutinou, bílé, vodové a netučné) rohlíky, housky, veka, bílý toustový chléb, piškoty, suchary, Be-Be sušenky, Albertky,

    vánočka, mazanec bez rozinek a   ořechů

Nápoje:

-    černý čaj s citrónem nebo ovocnou šťávou, slabý zelený čaj, bylinné čaje (heřmánkový, šípkový, mátový, meduňka, mateřidouška)

-    ovocné čaje (jablečný, cit=onový, pomerančový, broskvový)

-    vody stolní, neperlivé, minerální bez CO2

-    čaj s mlékem, bílá káva, kakao, malcao, švédský čaj, mléko, ovocné džusy a šťávy i zeleninové, ale vždy ředěné!!

Koření:

-    mírně solíme

-    vývar z hub, kmínu a bobkového listu

-    jemně sekané zelené natě

-    na kyselení citrónovou nebo pomerančovou šťávu

-    vanilka a vanilkový cukr

Technika podávání stravy:

-    popíjení z PVC trubičkou

-    zda to jde tak lžící

-    pro sondu se strava musí přecedit

-    dávka do sondy je 200 – 300 ml každé 2 hodiny (nesmí dojít k přeplnění žaludku!!)

-    teplota stravy do sondy je 40 – 50 stupňů Celsia

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.