Dieta tekutá - 0
Složení
6000 KJ, 60 g bílkovin (individuálně 80 g), 45 g tuků, 200 g sacharidů, 60 – 90 mg vitamínu C
Indikace
- při stíženém kousání (špatný chrup nebo protéza, afty, záněty dásní, paradentóza)
- špatné nebo stížené polykání (angíny)
- po operacích v dutině ústní
- v prvních dnech po operaci GIT
- při chorobách hltanu a jícnu (varixy, stenóza jícnu, záněty, nádorová onemocnění, ozařování, tonzilektomie, těžké horečnaté onemocnění)
Charakteristika
- dieta je krátkodobá, energeticky a biologicky neplnohodnotná
- lze jí kombinovat s enterální nebo parenterální výživou
- dodržujeme zásady mechanického, chemického a termického šetření.
- často je individuální, doplňuje se o přídavky → nutridrinky, řídké pudinky, mléčné koktejly, dětské výživy, šlehaný tvaroh a ředěný pribiňáček
- strava má být chutná a pestrá (nutno dbát na vzhled)
- při dlouhodobém podávání zvyšujeme energetickou a biologickou hodnotu a pžecházíme na dietu 1S = dieta výživná, tekutá / kašovitá
Technologická úprava
- vaření, pečení ve vodní lázní a dušení (žádné jíné se nepovoluje, vyjíměčně příprava v konvektomatu)
- následné rozmělnění mletím a rozmixování s tekutinou (vývar z masa nebo ze zeleniny, brambor, s pitnou vodou, smetanou, šlehačkou, ovocnou
šťávou, kompotovanou šťávou nebo čajem)
- všechny potraviny připravujeme do měkka
- obiloviny opražujeme a maso opékáme na sucho
- povolené tuky vkládáme až do hotových pokrmů
- zahušťujeme moukou opraženou na sucho a 20 minut povařenou s tekutinou
- jako příkrm vyjímečně podáváme řídkou bramborovou kaši
Výběr potravin
Bílkovinné potraviny:
- masa netučná, odleželá a mladá (telecí, vepřová kýta, hovězí zadní, kuře, králík, krůtí prsa, drůbeží a krůtí játra)
- ryby nejsou příliš vhodné z důvodu kostí (vyjímečně filé z tresky)
- uzeniny – libová, vařená šunka (vepřová, drůbeží, krůtí i hovězí)
- mléko a mléčné výrobky (sladké mléko samostatně nebo na přípravu pokrmů, zakysané mléčné výrobky přírodní nebo s povolenou příchutí, jogurty, Termix,
smetanové krémy a dezerty, pudinky a Pribiňáček
- tvaroh na slodko i na slano
- tvarohové sýry, žervé, Lučina, Babetka, Duko, Almete, Cottage, tavené smetanové sýry
- koktejly s tvarohem nebo smetanou
- vejce (přídavek do pokrmů 1 – 2 ks na den)
Tuky:
- přidáváme až do hotových pokrmů
- čerstvé máslo, Perla, Rama, Hera
- kvalitní jednodruhové oleje (řepkový, olivový, sezamový, slunečnicový)
Sacharidové potraviny:
- cukr, med, glukopur (nepřeslazujeme!)
- džemy s povolených druhů ovoce
- všechny druhy bílé mouky
- ovesné vločky, kroupy, krupky, rýže, jemné těstoviny
- zelenina → (mladá, nenadýmavá, čerstvá, mražená i sterilovaná) mrkev, celer, petržel, pastyňák, černý kořem, mladá kedlubna, špenát, hrášek, květák,
fazolka, dýně, cuketa, lilek, rajčatový protlak a rajčatová šťáva, chřest v domácím léčení do polévek
- ovoce → šťáva z citrusových plodů (mandarinky, pomeranče, grepy), mixované kompoty z broskví, meruněk, jablek, banánové koktejly nebo pyré
- pečivo → (vždy mixované s tekutinou, bílé, vodové a netučné) rohlíky, housky, veka, bílý toustový chléb, piškoty, suchary, Be-Be sušenky, Albertky,
vánočka, mazanec bez rozinek a ořechů
Nápoje:
- černý čaj s citrónem nebo ovocnou šťávou, slabý zelený čaj, bylinné čaje (heřmánkový, šípkový, mátový, meduňka, mateřidouška)
- ovocné čaje (jablečný, cit=onový, pomerančový, broskvový)
- vody stolní, neperlivé, minerální bez CO2
- čaj s mlékem, bílá káva, kakao, malcao, švédský čaj, mléko, ovocné džusy a šťávy i zeleninové, ale vždy ředěné!!
Koření:
- mírně solíme
- vývar z hub, kmínu a bobkového listu
- jemně sekané zelené natě
- na kyselení citrónovou nebo pomerančovou šťávu
- vanilka a vanilkový cukr
Technika podávání stravy:
- popíjení z PVC trubičkou
- zda to jde tak lžící
- pro sondu se strava musí přecedit
- dávka do sondy je 200 – 300 ml každé 2 hodiny (nesmí dojít k přeplnění žaludku!!)
- teplota stravy do sondy je 40 – 50 stupňů Celsia