Dieta 5 - s omezením zbytků

Složení:

9500 KJ, 80g B, 70g T, 320g S, 90mg vitaminu C

Indikace:

-         po akutním střevním onemocnění (katary, průjmy, ale vždy po odeznění akutního stavu)

-         při chronických střevních onemocnění (Crohnova choroba, idiopatické střevní záněty, colitis ulceróza)

-         infekční průjmová onemocnění (úplavice, salmonelóza)

Charakteristika:

-         plnohodnotná dieta, lze užít dlouhodobě i celoživotně

-         lehce stravitelná, nenadýmavá

-         mechanické,chemické  a termické šetření

-         strava 5x denně

-         vyloučit potraviny se nestravitelnými zbytky

-         tuky vkládáme do hotových pokrmů

-         zahušťujeme moukou opraženou na sucho, 20 minut povařenou s tekutinou

-         mléko individuálně

-         konečná úprava ovoce, zeleniny, brambor a některých druhů obilovin je kašovitá (obiloviny – lisujeme)

-         maso lze ponechat vcelku

-         při dlouhodobé aplikaci dodáváme vitamíny

Technologická úprava:

-         stejná jako u diety 4

-         vylučujeme smažení a přípravu na tuku

-         vaření, dušení, pečení, konvektomaty, grilovaní v troubě bez kůrek

-         buničinu nebo vlákninu rozrušujeme loupáním, strouháním, lisováním, mixováním

-         všechny potraviny musí být do měkka

Výběr potravin:

  • BÍLKOVINY

- maso hovězí zadní (v dom. léč. Svíčková, roštěnka bez tuku)
- vepřová kýta (v dom. léč. Vepř. Panenka, svíčková)

- telecí maso (všechny druhů)……...v dom. léč. - srnčí kýta

- celé kuře, krůtí prsa, holoubě, králík (v dom. léč. – nutrie, klokaní a pštrosí m.)

- sladkovodní ryby – kapr do 3 kg, pstruh, lín, cejn, štika, pangasius

- mořské ryby – treska, tuňák ve vl. šťávě (v dom. léč. – losos filet bez kůže)

- uzeniny – šunka vařená/dušená vepřová, drůbeží, krůtí

- párky dietní a drůbeží (Esso, Vídeňské, telecí)

- drůbeží dietní salám

- mléko indiv. – polotučné, nízkotučné (na přípravu pokrmů)

- zakysané mléčné výrobky přírodní či s povolenou příchutí (Mykyška, Kyška, Biokys,           Podmáslí, Vitalinea)

- jogurty bílé a z povolenou příchutí

-tvaroh, tvarohové dezerty ( termix s povol. Přích., tvaroh. Activie)

- tvarohové sýry (cottage, Babetka, Imperiál, Duko, Riccota, Mozarella 17%)

- tvrdé sýry ( Eidam, Moravský blok)

- tavené sýry do 45% tuku přírodní či s povolenou příchutí (pažitka, kmín, šunka, bylinky)

- vejce 1 – 2 ks denně max., celá jako samostatný pokrm v lehce stravitelné úpravě ( ztracená

  vejce, sedlina, strouhaná vejce do pomazánek, omelety na sucho bez kůrek)

  (nelze podat syrové v nemocnici, sázená vejce pouze doma) 

  • TUKY

- jako D 1 a D 2

- čerstvé máslo

- kvalitní rostlinné tuky ztužené

- kvalitní jedno-druhové oleje

  • SACHARIDY

- cukr na slazení (nepřeslazujeme)

- med dle snášenlivosti

- marmelády a džemy z povoleného ovoce

- mouka pšeničná hl., hr., polohr., krup.

- kroupy, krupky lisujeme

- rýže, těstoviny, ovesné vločky (dobře uvařené nebo lisované)

- bramborová rýže, kaše, indiv. brambové noky, knedlík, halušky

- dietní jemný houskový knedlík, krupicové a moučné noky, halušky

- pečivo bílé, starší – rohlíky, raženky, veky, housky, Kaiserka bez posypu, dietní vanočka a

  Mazanec, bílý toustový chléb

- piškoty, Be-Be, Albertky, dietní bílkový chlebíček, některé dietní bagety (suchary)

- zelenina – mrkev (do polévky i samostatně tepelně zpracovaná), celer a petržel (jen do

  polévky), špenát, dýně, patison, cuketa, rajčatový protlak a šťáva, jemě krájený hlávkový

  salát, čínské zelí bez košťálu, chřest do polévky

- ovoce – syrové pouze banány, strouhaná, oloupaná jablka

            - ostatní pouze jako rosoly, kysely, ovocné pěny – kompot meruňky, broskve,  nektarinky, šťáva z citrusů (grep, pomeranč, mandarinka, pomelo), šťáva z hroznů, kompot mango

- moučníky – těsto piškotové, odpalované, zpařované, krupicové, tvarohové, indiv. bramborové, (né příliš sladké!), krémy – tvarohové, pudinkové

 

- koření- mírně solíme, zelené natě, vývar z kmínu nebo drcený kmín, citrónová i pomerančová kůra a šťáva, vanilkový cukr

 

- kypření – vzduchem, sněhem, sodovkou, kypřícím práškem

 

- kyselení – citrónka, malé množství octa ( i jablečný), kys. citrónová

 

- nápoje - pitná voda, ovocné a bylinné čaje (s neprojímavým účinkem) – máta, třezalka, šípek, heřmánek NE, ovocné a zeleninové šťávy, ředěné džusy z povolených druhů, ananasová šťáva, nápoje bez CO2, sirupy

- bílá káva, kakao, Macao, čaj s mlékem, švédský čaj, zakysané mléčné nápoje

 

 

NEDOPORUČENÉ POTRAVINY:

- tučná masa (jateční, kachna, husa, krůtí stehna, uzená, smažená a nakládaná masa, zvěřina mimo srnčí kýty, paštiky, konzervy, zavináče)

- sádlo, slanina, škvarky, umělé tuky

- cibule, česnek, pórek, kapusta, zelí, luštěniny, ředkvičky, okurky, kukuřice, paprika

- ovoce se slupkami, jadérky a zrníčky, kandované a sušené ovoce

- ořechy, mák, kokos, semínka

- čerstvé kynuté pečivo (chléb, tuková a lístková těsta)

- ostré a pikantní koření, omáčky, masony, vedety, kečup

- mléko individuálně

 

 

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.