Dieta 2 - šetřící
Složení diety - 9500 KJ, 80 g bílkovin, 70 g tuku, 320 g sacharidů, 90 mg vit. C
Indikace diety
při funkční žaludeční dyspepsii, při chronické gastritidě, při hyperaciditě žaludku, při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, po resekci žaludku, při chronickém zánětu žaludku a chronické pankreatitidě, při žlučníkových kamenech, při chronických chorobách jater, při chronických zánětech střeva v období, kdy pacient nemá průjmy, po infarktu myokardu, po horečnatých onemocnění, po doléčení infekční žloutenky, po salmonelóze - po odeznění, akutních průjmů
charakteristika diety
plnohodnotná, nenadýmavá, lehce stravitelná, mírný realimentační charakter, pestrá a chutná, může být dlouhodobá, dodržení zásad mechanického, chemického a termického šetření, tuky až do hotových pokrmů, dbáme na pitný režim, strava 5 x denně, u vředové choroby 6 - 8 x denně. Dodržujeme zásady mechanického, chemického a termického šetření.
výběr potravin
o Bílkovinné potraviny:
- Maso - mladé netučné odleželé
- hovězí - kýta, zadní (v domácím léčení i svíčková a roštěnka)
- vepřové - kýta (doma i svíčková), telecí, (doma - srnčí kýta)
- krůtí prsa, kuřecí, králičí, holoubě, jehněčí, filé z tresky, karbanátky, pangasius, filé, tuňák bez kůže – kaše, pomazánka
- vnitřnosti – játra, uzeniny - vařená nebo dušená šunka (pěna) – vepřová, kuřecí, krůtí, hovězí, dietní párky - telecí, vídeňské
- Mléko – jako samostatný nápoj i do pokrmů
- Ml. výrobky - smetana, šlehačka, tvaroh měkký i na strouhání
- Sýry s povolenou příchutí, sýr i s 45% tuku- Duko, Gervais, Babetka, Cottage s povolenou příchutí, tvrdé sýry – plátky i strouhaný – nezapékáme, Eidam, Moravský blok
- jogurty a zakysané výrobky – kefír, podmáslí, kyška, termix, pribináček, lakrumáček, tvarohové dezerty
- Vejce - v lehce stravitelné úpravě, 1-2 ks denně i jako samostatný pokrm, 2x týdně, na tvrdo jen do pomazánek
o Tuky:
- čerstvé máslo, ztužené tuky, kvalitní jednodruhové oleje
o Sacharidové potraviny:
- cukr, med, džemy z povolených příchutí
- nepřeslazujeme
- mouka – všechny druhy
- rýže, těstoviny, kroupy, krupky, ovesné vločky, bramborová rýže nebo kaše, bramborový knedlík, nok, kynutý knedlík bez droždí,
- krupicové moučné noky a halušky
- Pečivo - vodové, netučné, nekynuté, houska, rohlík, raženka, veka, bílý toastový chléb, vánočka, mazanec, piškoty
- moučníky – z těsta piškotového, odpalovaného, bílkového, sněhové, bramborového, spařeného, žloutkového ( + ovocné pěny, pudinkové krémy
- způsoby kypření – vzduchem, sněhem z bílku, sodovkou, kypřící prášek
- Zelenina - nenadýmavé druhy zeleniny – mrkev, celer, petržel, pastinák, chřest, patison, cuketa, lilek, fazolka, zelený hrášek, květák, brokolice, brukev, červená řepa, rajčata i protlak a šťáva z rajčat, hl. salát, čínské zelí, vývar z cibule, špenát, menší množství pórku a křenu
- Ovoce - citrusové plody, banán, jablko, dobře vyzrálé broskve a nektarinky, třešně, višně, švestky, ryngle, jahody, maliny, borůvky, kiwi, meloun, mango, hrozny, ananas
Technologické úpravy:
vaření, pečení, dušení, ve vodní lázni, v konvektomatu, v páře, na grilu - bez tvorby kůrek
Koření a pochutiny:
- libeček, vývar z kmínu, vývar z cibule a bobkového listu,
- vývar z nového koření, z hub, méně sladké papriky, méně vegety a skořice, vanilkový cukr,
- ocet pomerančová a citronová šťáva, méně kyseliny citrónové, jablečný ocet
- droždí pouze na polévku a do pomazánek
Nevhodné potraviny pro dietu č. 2
- tučná masa, zvěřina, tučné ryby a drůbež, uzená masa, uzeniny, zabijačkové pochoutky
- kynuté těsto, křehké těsto, nadýmavé druhy zeleniny – cibule, česnek, kapusta, zelí, hruška, čalamády, nakládaní druhy zeleniny
- hořčice, kečup, majonéza, dresink, ostré koření, slané pochutiny
- pivo, káva – individuální
- luštěniny