Dieta 4 - s omezením tuků

Složení:

9500KJ, 80g B, 55g T, 360S, 90mg C

Indikace:

  • Chronické onemocnění žlučníku, slinivky, jater, salmoneloza v klidovém období, virová hepatitida, momonukleosa, při střevní dispepsii – pokud nejsou průjmy, při cholestitis

Charakteristika:

  • Plnohodnotná energeticky i biologicky
  • Dlouhodobá nebo celoživotní
  • Nenadýmavá, pestrá, lehce stravitelná
  • Mírný realimentační charakter
  • Nepodává se mléko jako samostatný pokrm pro častou nesnášenlivost
  • Mechanické, chemické a termické šetření
  • Jídlo podáváme 5x denně
  • Tuky do hotových pokrmů – 25-30g volného tuku
  • Zahušťujeme moukou opraženou na sucho a 20minut povařenou
  • Strava v menších dávkách, nepřejídat se
  • Dostatečný pitný režim
  • Technologické úpravy: vaření, v páře, alobal, dušení, pečení bez kurek, konvektomat, domácí grilování

Výběr potravin:

  • Bílkoviny:
    • Maso netučné, odleželé, libové, telecí, hovězí zadní, vepřová kýta, kuře, krůtí prsa, holoubě, domácí srnčí kýta, domácí roštěná, vepřová panenka
    • Ryby: sladkovodní – kapr do 2,5kg, bez kůže, štika, lín, cejn, pstruh, pangasius, okoun
    • Ryby mořské: filé treska, tuňák ve vlastní šťávě na pomazánky
    • Uzeniny: vařená sušená šunka, dietní párky, ESO párky, salám kuřecí bez koření, junior v domácím léčení
    • Mléko nízko nebo polotučné na přípravu pokrmů, nízkotučné mléčné výrobky
    • Tvaroh měkký i na strouhání
    • Zakysané mléčné nápoje
    • Tvarohové dezerty povolené
    • Tvarohové sýry: žervé, cottage, duco, almete, mozarella, riccota, tavené sýry do 30%tuku
    • Tvrdé sýry do 30%tuku – Moravský blok, Eidam – nezapékat!

 

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.