Dieta 4 - s omezením tuků
Složení:
9500KJ, 80g B, 55g T, 360S, 90mg C
Indikace:
- Chronické onemocnění žlučníku, slinivky, jater, salmoneloza v klidovém období, virová hepatitida, momonukleosa, při střevní dispepsii – pokud nejsou průjmy, při cholestitis
Charakteristika:
- Plnohodnotná energeticky i biologicky
- Dlouhodobá nebo celoživotní
- Nenadýmavá, pestrá, lehce stravitelná
- Mírný realimentační charakter
- Nepodává se mléko jako samostatný pokrm pro častou nesnášenlivost
- Mechanické, chemické a termické šetření
- Jídlo podáváme 5x denně
- Tuky do hotových pokrmů – 25-30g volného tuku
- Zahušťujeme moukou opraženou na sucho a 20minut povařenou
- Strava v menších dávkách, nepřejídat se
- Dostatečný pitný režim
- Technologické úpravy: vaření, v páře, alobal, dušení, pečení bez kurek, konvektomat, domácí grilování
Výběr potravin:
- Bílkoviny:
- Maso netučné, odleželé, libové, telecí, hovězí zadní, vepřová kýta, kuře, krůtí prsa, holoubě, domácí srnčí kýta, domácí roštěná, vepřová panenka
- Ryby: sladkovodní – kapr do 2,5kg, bez kůže, štika, lín, cejn, pstruh, pangasius, okoun
- Ryby mořské: filé treska, tuňák ve vlastní šťávě na pomazánky
- Uzeniny: vařená sušená šunka, dietní párky, ESO párky, salám kuřecí bez koření, junior v domácím léčení
- Mléko nízko nebo polotučné na přípravu pokrmů, nízkotučné mléčné výrobky
- Tvaroh měkký i na strouhání
- Zakysané mléčné nápoje
- Tvarohové dezerty povolené
- Tvarohové sýry: žervé, cottage, duco, almete, mozarella, riccota, tavené sýry do 30%tuku
- Tvrdé sýry do 30%tuku – Moravský blok, Eidam – nezapékat!