Dieta č. 1 (kašovitá, šetřící)
- složení diety: 9500 KJ, 80 g bílkovin, 70 g tuku, 320 g sacharidů, 90 mg vit. C
- indikace diety:
po operaci trávicího traktu, nejčastěji po operaci žaludku, při těžších, poúrazových změnách v dutině ústní, po chirurgických zákrocích v dutině ústní, po poleptání jícnu, po tonsilolektomii, při bolestech dvanáctník, u starších osob se špatným chrupem
- charakteristika diety:
- energeticky i biologicky plnohodnotná
- má lehce realimentační charakter
- vhodné podávat co nejkratší dobu, ale není krátkodobá
- strava 5 x denně
- dodržujeme zásady mechanického, chemického a termického šetře
- tuky až do hotových pokrmů, mouku opražujeme na sucho a povaříme s tekutinou, je omezen výběr potravin i technologické úpravy
- u vředové choroby podáváme stravu 6 x denně
- finální úprava je kašovitá
- dbáme na dostatečný pitný režim
- technologické úpravy - vaření, dušení, pečení, v konvektomatu, ve vodní lázni
- Výběr potravin:
o Bílkovinné potraviny:
- Maso: mladé netučné odleželé, hovězí - kýta, zadní (v domácím léčení i svíčková a roštěnka), vepřové – kýta (doma i svíčková), telecí, doma srnčí kýta, krůtí prsa, kuřecí, králičí, holoubě, filé z tresky, karbanátky, pangasius, filé, tuňák – kaše, pomazánka, vnitřnosti – játra, uzeniny: vařená nebo dušená šunka, vepřová, kuřecí, krůtí, hovězí, párky ESO
- Mléko - všechny druhy - i sušené, kondenzované. Mléčné výrobky – tvaroh, sýry – Žervé i Gervais, Cottage, Babetka, Duko, Ricotta, Mozarella(v 1 – 2% solném nálevu), tavené – se šunkou, bylinkami, pažitkou. Tvrdý sýr: Moravský blok, Eidam, smetanové krémy, termixy, jogurty bílé a s povolenou příchutí. Zakysané přírodní výrobky.
- Vejce: 1 – 2 ks denně v lehce stravitelné formě, 2x týdně : sedlina, ztracená vejceTuky: máslo, Rama, Perla, Flora, do hotových pokrmů jednodruhové olej
o Sacharidové potraviny
cukr, med, glukopur, džemy, marmelády z povolených druhů, nepřeslazujeme, 2 x týdně sladký pokrm, mouky, všechny druhy, rýže, těstoviny krupky, kroupy, kaše, bramborový knedlík, noky, kynutý knedlík bez droždí, krupicové moučné noky a halušky.
- Zelenina nenadýmavá, jemná, mladá, sterilovaná, mražená, čerstvá,
- Druhy zeleniny: mrkev, celer, petržel, pastinák, mladá kedlubna, špenát, květák, hrášek, zelená fazolka, rajčatový protlak, červená řepa, hlávkový salát, dýně, patizon, cuketa, chřest
- Ovoce - banány, strouhaná jablka, mango, višně,třešně, broskve, meruňky, švestky - pyré, rosol
- Pečivo - vodové netučné (ne čerstvé), veka, houska, raženka, bílý toustový chléb, vánočka, piškoty, bebe sušenky, albertky, moučníky - z piškotového, sněhového, bílkového, odpalovaného, tvarohového, nudlového, spařeného těsta, jen pudinkové krémy
- Koření a pochutiny - sůl, zel. natě, vývar z kmínu, drcený kmín, vývar z hub a bobkového listu, vanilkový cukr, citronová a pomerančová šťáva, ocet
- Nápoje - voda stolní neperlivá, čaje bylinkové i ovocné - šípkový, heřmánkový, mátový, meduňkový, ovocné a zeleninové džusy - ředěné, čaj s mlékem, kakao, bílá káva
- nevhodné potraviny pro dietu č. 1
- tučná masa, ryby, zvěřina (ani div. králík), jehněčí, skopové
- konzervované ryby, uzená nakládaná masa, škvarky, sádlo, slanina
- zelí, kapusta, cibule, česnek, paprika, křen, ředkvičky - tuhé slupky a zrníčka, nakládané druhy zeleniny
- ovoce s tuhými slupkami a zrníčky - angrešt, rybíz, maliny, jahody, rebarbora, sušené druhy ovoce
- žádné druhy ořechů, mák, kokos
- výrobky z čerstvého kynutého těsta - linecké, křehké
- smažené – koblihy
- ostré pálivé koření, dresinky
- nápoje s CO2, iontové energetické nápoje, zrnková káva, alkohol
- krémy, zmrzlina, majonéza.