Dieta č. 1 (kašovitá, šetřící)

- složení diety:  9500 KJ, 80 g bílkovin, 70 g tuku, 320 g sacharidů, 90 mg vit. C

- indikace diety:

         po operaci trávicího traktu, nejčastěji po operaci žaludku, při těžších, poúrazových změnách v dutině ústní, po  chirurgických zákrocích v dutině ústní, po poleptání jícnu, po tonsilolektomii, při  bolestech dvanáctník, u starších osob se  špatným chrupem

- charakteristika diety:

  •     energeticky i biologicky plnohodnotná
  •     má lehce realimentační charakter
  •     vhodné podávat co nejkratší dobu, ale není krátkodobá
  •     strava 5 x denně
  •     dodržujeme zásady mechanického, chemického a termického šetře
  •     tuky až do hotových pokrmů, mouku opražujeme na sucho a povaříme  s tekutinou, je omezen výběr potravin i technologické  úpravy
  •     u vředové choroby podáváme stravu 6 x denně
  •     finální úprava je kašovitá
  •     dbáme na dostatečný pitný režim
  •     technologické úpravy - vaření, dušení, pečení, v konvektomatu,  ve vodní lázni

- Výběr potravin:

o       Bílkovinné potraviny:

  • Maso:  mladé netučné odleželé, hovězí - kýta, zadní (v domácím léčení i svíčková a roštěnka),   vepřové – kýta (doma i svíčková), telecí, doma srnčí kýta, krůtí prsa, kuřecí, králičí, holoubě, filé z tresky, karbanátky, pangasius, filé, tuňák – kaše, pomazánka, vnitřnosti – játra, uzeniny: vařená nebo dušená šunka, vepřová, kuřecí, krůtí, hovězí, párky ESO
  • Mléko - všechny druhy - i sušené, kondenzované. Mléčné výrobky – tvaroh, sýry – Žervé i Gervais, Cottage,  Babetka, Duko, Ricotta, Mozarella(v 1 – 2% solném nálevu), tavené – se šunkou, bylinkami, pažitkou. Tvrdý sýr: Moravský blok, Eidam, smetanové krémy, termixy, jogurty bílé a s povolenou příchutí. Zakysané přírodní výrobky.
  • Vejce: 1 – 2 ks denně v lehce stravitelné formě, 2x týdně : sedlina, ztracená vejceTuky: máslo, Rama, Perla, Flora, do hotových pokrmů jednodruhové olej 

 

o       Sacharidové potraviny

cukr, med, glukopur, džemy, marmelády z povolených druhů, nepřeslazujeme, 2 x týdně sladký pokrm, mouky, všechny druhy, rýže, těstoviny krupky, kroupy, kaše, bramborový knedlík, noky, kynutý knedlík bez droždí, krupicové moučné noky a halušky.

  • Zelenina nenadýmavá, jemná, mladá, sterilovaná, mražená, čerstvá,
  • Druhy zeleniny: mrkev, celer, petržel, pastinák, mladá kedlubna, špenát, květák, hrášek, zelená fazolka, rajčatový     protlak, červená řepa, hlávkový salát, dýně, patizon, cuketa, chřest
  • Ovoce - banány, strouhaná jablka, mango, višně,třešně, broskve, meruňky, švestky - pyré, rosol
  • Pečivo - vodové netučné (ne čerstvé), veka, houska, raženka, bílý toustový chléb, vánočka, piškoty, bebe sušenky,  albertky, moučníky - z piškotového, sněhového,  bílkového, odpalovaného, tvarohového, nudlového, spařeného těsta, jen pudinkové  krémy
  • Koření a pochutiny - sůl, zel. natě, vývar z kmínu, drcený kmín, vývar z hub a bobkového listu, vanilkový cukr, citronová a pomerančová šťáva, ocet
  • Nápoje - voda stolní neperlivá, čaje bylinkové i ovocné - šípkový, heřmánkový, mátový, meduňkový, ovocné  a zeleninové džusy - ředěné, čaj s mlékem, kakao, bílá káva

                                                                                 

-         nevhodné potraviny pro dietu č. 1

  • tučná masa, ryby, zvěřina (ani div. králík), jehněčí, skopové
  • konzervované ryby, uzená nakládaná masa, škvarky, sádlo, slanina
  • zelí, kapusta, cibule, česnek, paprika, křen, ředkvičky - tuhé slupky a zrníčka, nakládané druhy zeleniny
  • ovoce s tuhými slupkami a zrníčky - angrešt, rybíz, maliny, jahody, rebarbora, sušené druhy ovoce
  • žádné druhy ořechů, mák, kokos
  • výrobky z čerstvého kynutého těsta - linecké, křehké
  • smažené – koblihy
  • ostré pálivé koření, dresinky
  • nápoje s CO2, iontové energetické nápoje, zrnková káva, alkohol
  • krémy, zmrzlina, majonéza.

 

 

 

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.