Dieta 3 - racionální

 

složení diety - 9500 KJ, 80 g bílkovin, 70 g tuků, 320 g sacharidů, 90 mg vit. C

 

Charakteristika diety

  • dieta bez omezení, dodržujeme zásady zdravé výživy, udržet ideální tělesnou hmotnost (BMI - 20 - 25),  jíst pravidelně - 4 až 5 x denně, příjem - výdej vždy v rovnováze
  • plnohodnotná strava - biologická a nutriční hodnota
  •  rozložení energetického příjmu během dne  (snídaně - 15 - 20%, přesnídávka - 10 - 15%. oběd - 30 - 35%,     svačina - 10 - 15%, večeře - 20 - 25%)
  • rozložení energ. příjmu na základě živin (bílkoviny - 15 - 20%, tuky - 25 - 30%, sacharidy - 50 - 55%)
  • konzumovat pomalu, ne příliš horké
  • solíme mírně - skrytá sůl - masox, koření, instantní pokrmy, sýry, uzeniny, konzervy,  místo soli kmín, pórek, cibuli
  • slazení pozor na skrytý cukr - nápoje, ml. výrobky, marmelády, zmrzlina,  cukr způsobuje obezitu, zubní kaz                
  • výběr tuku a jeho konzumace - upřednostnit rostlinný tuk před  živočišným (obsah nenasycených  mastných kys. - prevence před   aterosklerózou  -význam vit. rozpustných v tucích -     A, D, E, K.  Živočišný  tuk - sádlo, máslo, škvarky, slanina, smetana, šlehačka.  Cholesterol - denní potřeba - 300 mg,  potraviny s vysokým obsahem cholesterolu - vnitřnosti (mozeček),  vejce (žloutek), uzeniny, máslo
  • ovoce a zelenina - doporučujeme 400 - 500 g denně ( 3 dávky ovoce a 2 dávky zeleniny) v syrovém stavu, ovoce - vitamíny, minerální látky, vláknina, voda,  vysoká biologická hodnota
  • příjem vlákniny - 25 - 30 g denně. Povzbuzuje střevní peristaltiku, pomáhá odbourávat cholesterol, ochranný faktor proti nádorovými onemocněními, prevence srdečních onemocnění
  •  zdroje vlákniny - rostlinné potraviny - otruby, celozrnné a  cereální výrobky, ovoce
  • konzumace masa - není nutné každý den (4 x týdně),  dietní - krůtí, kuřecí, králičí, rybí (sladkovodní, méně vepřové, konzervy, paštiky, uzeniny

 

Pitný režim:

1,5 - 2 l denně, ovlivňuje hmotnost ( 3 - 4 dcl na 10 kg hmotnosti), vhodné nápoje - čistá voda, minerální, stolní, neslazené,  neperlivé vody, bylinné čaje, ovocné a zeleninové šťávy (nápoje střídat)

 

 

 

 

 

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.