Prevence civilizačních onemocnění
Prevence civilizačních onemocnění.
- Nejsou nezdravé potraviny (nezdravé je pouze množství)
- Udržovat ideální tělesnou hmotnost a BMI mezi 20-25
- Jíst pravidelně 4-5 denních dávek
- Energetický příjem i výdej by měl být v rovnováze
- Strava plnohodnotná energeticky i biologicky
- Brát v úvahu životní styl, sociální, psychický zdravotní stav, zohlednit stravovací a krajové zvyklosti
- Rozvržení energetického příjmu během dne:
Snídaně: 15-20% z denního příjmu
Přesnídávka: 10-15% z denního příjmu
Oběd: 30-35% z denního příjmu
Svačina: 10-15% z denního příjmu
Večeře: 20-25% z denního příjmu
- Vyvážené zastoupení živin:
Bílkoviny: 15-20%
Tuky: 25- 30%
Sacharidy: 50- 55%
- Jídlo konzumovat pomalu. Nepodávat pokrmy a nápoje příliš horké. Dodržovat při výběru potravin výživovou pyramidu.
- Příjem soli: Solíme mírně. Denní doporučená dávka soli 6-7 g. Skrytá sůl: instantní výrobky, uzeniny, chipsy, sýry, oříšky, tyčinky, polévkové koření, bujóny, sardelové pasty, dresingy, konzervy, uzené ryby, uzené maso, nakládané ryby, nakládané maso. Sůl zvyšuje krevní tlak, může způsobit rakovinu žaludku, ICHS→IM, otoky (zadržování vody v organismu, zatěžuje ledviny. Prevence: Bylinky, natě, kmín , cibule, aromatické koření (česnek), citrónová šťáva