Zásady zdravé výživy
Složení stravy obecně- 9500 KJ, 80 g bílkovin, 70 g tuků, 320 g sacharidů, 90 mg vit. C
- udržujeme ideální tělesnou hmotnost (BMI - 20 - 25
- jíme pravidelně - 4 až 5 x denně, příjem - výdej vždy v rovnováze
- plnohodnotná strava - biologická a nutriční hodnota
- rozložení energetického příjmu během dne (snídaně - 15 - 20%, přesnídávka - 10 - 15%. oběd - 30 - 35%, svačina - 10 - 15%, večeře - 20 - 25%)
- rozložení energ. příjmu na základě živin (bílkoviny - 15 - 20%, tuky - 25 - 30%, sacharidy - 50 - 55%)
- konzumovat pomalu, ne příliš horké
- solíme mírně - dáváme pozor na skrytou sůl - masox, koření, instantní pokrmy, sýry, uzeniny, konzervy
- omezujeme slazení, dáváme si pozor na skrytý cukr - nápoje, ml. výrobky, marmelády, zmrzlina, cukr způsobuje obezitu, zubní kaz
- upřednostnit rostlinný tuk před živočišným. Cholesterol by neměl přesáhnout - 300 mg za den
- ovoce a zelenina - doporučujeme 400 - 500 g denně ( 3 dávky ovoce a 2 dávky zeleniny) v syrovém stavu, ovoce obsahuje vitamíny, minerální látky, vlákninu, vodu, má vysokou biologickou hodnotu
- příjem vlákninyse pohybuje okolo 25 - 30 g denně. Povzbuzuje střevní peristaltiku, pomáhá odbourávat cholesterol, ochranný faktor proti nádorovými onemocněními, prevence srdečních onemocnění
- zdroje vlákniny - rostlinné potraviny - otruby, celozrnné a cereální výrobky, ovoce
- konzumace masa - není nutné každý den (4 x týdně), dietní - krůtí, kuřecí, králičí, rybí (sladkovodní, méně vepřové, konzervy, paštiky, uzeniny
Pitný režim:
1,5 - 2 l denně, ovlivňuje hmotnost ( 3 - 4 dcl na 10 kg hmotnosti), vhodné nápoje - čistá voda, minerální, stolní, neslazené, neperlivé vody, bylinné čaje, ovocné a zeleninové šťávy (nápoje střídat)